Kerstmis met de misdienaars

Ieder jaar is het vaste prik! Na de drukke dagen van Kerstmis gooit het pastoraal team zich in de bocht om een mooie middag en avond voor de misdienaars te organiseren. Dit jaar op derde kerstdag 27 december. Misdienaars die al wat langer meegaan kennen het globale programma wel: een activiteit (het liefst met een thematiek van Kerstmis), een heilige Mis, samen eten en film kijken. De traditie is begonnen toen ik het eerste of tweede jaar in Lindenheuvel was. Met de tijd groeide het aantal parochies, maar gelukkig kunnen niet alle misdienaars op zo’n dag. De pastorie zou te klein zijn. En altijd weer wat nieuws bedenken.
Wat ebben we dit jaar gedaan? De groep werd in vijven gesplitst: kamelen, ezeltjes, ossen, schapen en herdershonden! Zo ingedeeld dat elke groep in één auto past. Toen naar de zusters aan de Molenstraat. Het paste net allemaal in de kapel. Samen met de zusters de mis vieren. Een enkele zuster zat zelfs in het gangetje naar de kapel toe! Maar even de zusters voorstellen en toen samen zingen, bidden… Dat was mooi. En de lieve zusters hadden voor na de mis al iets klaargezet voor de misdienaars. Nog sabbelend op een chocolaatje werd het spel uitgelegd. Een kerstverhaal was in zes stukken geknipt, in een envelop gedaan en de enveloppen waren door heel Geleen op verborgen plekken neergelegd. Bij de Hema, bij de gemeente, bij de kapper, in een kapelletje, in een verzorgingshuis… Elke envelop bevatte de hint naar de volgende vindplek. Uiteindelijk zou je dan moeten uitkomen bij de pastorie in Lindenheuvel. De ene groep was natuurlijk was sneller dan de ander… En één groep lukte het niet om de tweede envelop te vinden op het kerkhof. Welke groep dat was? U raadt het al, dat waren de ……
Allemaal terug op de pastorie was het tijd om te eten. Met de kapelaan was ik ondertussen aan het koken begonnen. Er moest een flinke ketel soep worden gemaakt. En even later kwamen de begeleidsters van de misdienaars helpen met de broodjes hamburger. Nee, frieten mag niet meer. Vroeger bakte ik ordinair frieten, frikadellen en kroketten, maar men verzekerde mij dat dat te ongezond was. Ja, ze hebben gelijk. Dus nu nemen we een mooie hamburger met veel ketchup!
En dan snel naar de film: voor de kleineren zotropolis deze keer en de ouderen??? Dat weet ik niet meer. Dat laat ik aan de kapelaan over. Die weet met zijn netflix wel een film tevoorschijn te toveren die de jongeren aanspreekt. Ik heb ze in ieder geval tot na negenen niet meer gehoord. Want officieel eindigt het programma om negen uur. De pappa’s en mamma’s komen hun kroost weer halen. En wij halen met z’n allen opgelucht adem. Weer overleefd! En het was leuk! Volgend jaar Kerst bedenken we weer wat nieuws.

Dit bericht werd geplaatst in Blog door Pastoor Quaedvlieg . Bookmark de permalink .
Pastoor Quaedvlieg

Over Pastoor Quaedvlieg

Pastoor van heel Geleen!! Zo in de loop van de tijd is dat vanzelf gegaan. Na de studietijd in Rome, kwam ik in 2003 als assistent in de parochie van Lindenheuvel. Na een jaar werd ik pastoor. In 2008 kwam daar de Christus Koning en de Verrijzenis bij, in 2010 de Pastoor van Ars en in 2011 de H.Augustinus en de HH. Marcellinus en Petrus. En zo word je pastoor van een grote cluster en teamleider. Lees meer...